martes, 7 de abril de 2015

Com afecten les TIC al treball?


Les TIC han permès el sorgiment de nous fenòmens en el món laboral, com són la flexibilitat laboral i el teletreball. A més, l’aplicació de les noves tecnologies permet (o obliga) els treballadors ha estar constantment pensant en el treball, fet que suposa una pressió temporal, causada pel ritme de treball que imposa la tecnologia, que fa possible treballar en qualsevol moment i en qualsevol lloc. En el treball en xarxa, el treballador adquireix el compromís de satisfer les demandes de treball segons unes condicions prefixades en les quals l’horari i la jornada laboral perden significació. Per tant, malgrat que el nou treball permeti flexibilitzar els horaris dels treballadors, observem que finalment en molts casos, el número d’hores dedicades acaba augmentant, així com la intensitat del mateix.
En aquest sentit, el que es configura com un avantatge per al treballador, pot acabar com un inconvenient. La velocitat de treball que permeten les noves tecnologies poden arribar a fer que el volum de treball acaba consumint el treballador.   El teletreball se sustenta en tres aspectes: el treball a distància, dut a terme gràcies a les capacitats d’autoprogramació i l’ús de les TIC per part dels treballadors. El fet de no desplaçar-se al lloc de treball i poder fer-ho des de casa suposa una clara millora en la qualitat de vida i en la conciliació de la vida laboral i familiar. Per una banda, s’elimina el temps que el treballador perd en desplaçar-se a la feina, que en ocasions pot suposar dues o més hores diàries, així com les despeses de transport derivades del desplaçament. Tot això suposa una oportunitat de feina per a alguns col·lectius amb dificultat d’accés al mercat laboral, com els discapacitats, que eliminen els problemes de desplaçament, o les dones amb disponibilitat laboral parcial, que poden compaginar la jornada laboral amb l’atenció a la família.
Així doncs, els principals avantatges que suposa el teletreball són un augment de la qualitat de vida, un major control i organització del temps de treball i la compaginació de la vida laboral amb la vida familiar. Tot això repercuteix en un augment de la satisfacció del treballador, que de retruc suposa un augment de la seva productivitat. A més, el treballador que és capaç d’autoprogramar-se veu recompensada la seva capacitat mitjançant la confiança de l’empresa, que li permet organitzar-se el treball a la seva manera.  Ara bé, igual com succeeix amb el treball flexible, el teletreball també pot suposar un augment  efectiu de la quantitat i la intensitat del treball. El risc més gran que es corre és que desaparegui la distinció entre vida laboral i vida privada. A més, el teletreball suposa uns altres inconvenients com són la pèrdua de sociabilització al treballar des de casa i no compartir el lloc de feina amb altres persones, cosa que pot provocar sentiments de desmotivació o aïllament. La limitació en les oportunitats de promoció, prestigi i carrera professional i les condicions de seguretat, salut i els drets col·lectius són altres problemes generats pel teletreball.

No hay comentarios:

Publicar un comentario