viernes, 3 de abril de 2015

Declaració d’Independència del Ciberespai



El control dels fluxos d’informació és un dels temes de més controvèrsia en l’àmbit de les noves tecnologies de la informació. Internet està concebuda com una xarxa de xarxes, on cada nodus pot comunicar-se amb altre. Per tant, és una tecnologia descentralitzada, justament l’oposat al que representa l’Estat. A més, no sembla haver-hi cap mena de poder central que reguli el flux de la xarxa, cosa que pot provocar certa por als estats. Aquestes característiques han fet a alguns devots d’Internet pensar que la xarxa pot crear un món virtual alternatiu sense cap organisme que exerceixi un poder coercitiu o repressiu. Un exemple ben clar el tenim en la Declaració d'Independència del Ciberespai de J.P. Barlow, a imatge i semblança de la Declaració d'Independència dels Estats Units.

Bàsicament, en aquest manifest de 1996 es proclama la impossibilitat de que els governs polítics controlin la xarxa d’informació, tot afirmant que no han tingut cap rellevància en la seva construcció (cosa certament discutible) i que la xarxa és capaç d’autoregular-se. També es destaca que la xarxa no fa discriminacions per raons de sexe, gènere o raça, doncs qualsevol persona és benvinguda a afegir-se a la comunitat virtual (cal afegir que aquí no es compta amb la gent que no té accés a Internet).

Crec que el manifest és un text adequat per a entendre les posicions d’aquells que defensen més aferrissadament les postures integrades, i quina era la visió que fa 20 anys es tenia del possible desenvolupament de Internet.

1 comentario:

  1. Desconeixia aquesta Declaració, interessant.
    Pel que fa a no discrimar a ningú és una mica "subjectiu" tenint en compte que mai sabem del cert qui és el/la de l'altre costat (a no ser que el coneguem en persona, és clar).
    Totalment d'acor en que no tenen en compte al munt de gent que encara no té accés

    ResponderEliminar