lunes, 20 de abril de 2015

Llenguatge binari


Crec que el meu primer apropament a la informàtica va ser a l’Institut, i el primer que recordo és que ens van explicar fou el llenguatge binari. La veritat és que resulta sorprenent que amb combinacions de 0 i 1 puguem transmetre informació en qualsevol format (àudio, vídeo, text...) És per això que m’agradaria aprofundir una mica en com funciona aquest llenguatge a través del qual s’ha creat l’hipertext.

En primer lloc, el llenguatge binari es basa en un sistema numèric de dos dígits, que poden estar en un estat obert o tancat lògic ( representats pel 0 o l’1), que anomenem bit. El bit  es considera la unitat d’informació mínima del llenguatge binari, i es combina en grup de 8 bits, que donen lloc a un byte. En un byte tenim 16 possibles estats binaris. És per aquest motiu, que la capacitat d’informació es fa a partir de múltiples de 16, i que quan diem que una capacitat d’emmagatzematge te 1 kilobyte, en realitat són 1024 bytes.

Agafant com a imatge la pel·lícula Matrix, que juga amb les possibilitats absolutes d’un llenguatge binari que es capaç de crear un món virtual incapaç de distingir-se del real, podem entendre les possibilitats gairebé infinites del llenguatge binari a l’hora de crear l’hipertext. Acabo amb un escrit de Javier R. Cinacchi:

El sistema binario o sistema de numeración de base dos, es un lenguaje utilizado en electrónica digital. En una computadora, una persona interactua con una máquina, y ésta interpreta en su base, únicamente código binario, por más que el usuario esté usando un Mouse. Si en una máquina sólo interpreta, digamos “unos y ceros”, que en realidad no sabe la máquina lo que es un uno o un cero sino que todo es dos estados; originariamente: “pasa” o “no pasa” corriente, aunque ahora se utilizan distintas señales como se dijo, por ejemplo lo que interpretamos como “1” puede ser 5 volteos y lo que interpretamos como “0” pueden ser 3 volteos. La pregunta es: ¿cómo le expreso a una máquina el número 3? Agrupando unos y ceros. Obviamente cuantos más valores binarios agrupemos, más números humanos se podrán representar, y también letras; ya que deduzca que los números que utilizamos son 10 (diez) números que al ir cambiando su orden y cantidad, hacemos números más extensos, y lo mismo ocurre con las letras.

No hay comentarios:

Publicar un comentario